Tips

inktIedereen die weleens zelf textiel reinigt weet dat er soms iets grondig mis kan gaan. Door op de verkeerde temperatuur te wassen, het verkeerde wasgoed bij elkaar te stoppen etc. Sommige materialen zijn zeer kwetsbaar en kunnen alleen professioneel gereinigd worden. Onze vakkennis stelt ons in staat zelfs de meest kritische materialen te reinigen, maar soms willen wij vooraf even overleg over eventuele risico’s. Onderstaand enige voorbeelden van objecten die risico’s kunnen opleveren bij de reiniging:

Vlekken

De meeste vlekken vormen voor ons geen enkel probleem. Belangrijk is echter dat de vlek zo vers mogelijk is en beslist onbehandeld. Probeert u zelf een vlek te verwijderen dan loopt u het risico het textiel onherstelbaar te beschadigen. Zelfs door licht wrijven kunnen al lichte of ruwe plekken ontstaan die niet meer weg te krijgen zijn. Bovendien dringen veel vlekken door een voorbehandeling pas goed in het weefsel door en zijn dan niet meer te verwijderen zonder dat ze resten achterlaten. Uiteraard zijn er ook voor de ervaren reiniger grenzen. Veel materialen zijn zo gevoelig dat het onmogelijk is vlekken volledig te verwijderen. Bij slechts enkele verontreinigingen is schadevrije verwijdering zondermeer onmogelijk. Voorbeelden daarvan zijn siliconen, secondenlijm en haarverf.

tipsTip: Geef textiel met vlekken altijd zo snel mogelijk en onbehandeld bij ons af. Attendeer ons even op de vlek en geef even door welke substantie het betreft. Wij kunnen namelijk vlekken speciaal behandelen (detacheren), waardoor de kans het grootst is dat deze geheel verdwijnen.

Lederapplicaties

Leer verliest bij reiniging vaak wat kleur. Daardoor kan het reinigen van een lichte textielsoort met donkere leder applicaties problemen opleveren. Het leer wordt door de reiniging meestal wat lichter. Ook kan lederverf de lichte stof doen verkleuren.

Knopen

Bij normale reiniging vormen knopen geen enkel probleem. Voor bescherming van gevoelige knopen, zoals parelmoer, nemen wij speciale maatregelen. Geeft het wasvoorschrift aan dat een kledingstuk bestand is tegen reiniging dan dient dat ook te gelden voor de knopen. Voor de beschadiging van knopen kan in dat geval geen aansprakelijkheid door ons worden aanvaard. Gelukkig komen knopen die niet tegen reiniging bestand zijn nog maar zelden voor.

Tip: Controleer altijd voor het afgeven van kleding of de knopen voldoende vastzitten. Mocht desondanks na het reinigen onverhoopt een knoop ontbreken informeer dan even of die eventueel bij de reiniging is losgeraakt. Vooral exclusieve knopen kunt u het beste óf goed vastzetten óf voor de reiniging juist verwijderen.

Oudere gordijnen

Vooral door de inwerking van vele jaren zonlicht kunnen oudere gordijnen schade oplopen, die meestal bij de reiniging pas goed aan het licht komt. Uiteraard doen wij ons uiterste best om het risico van schade tijdig te onderkennen, maar kunnen daarvoor helaas geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Tip: Slijtageplekken worden vaak vooral na reiniging zichtbaar, omdat dan los vezelmateriaal uitgespoeld wordt.